Monday, December 9, 2013

Berjalan Sakan - 1Tujuan 2Aktiviti -

Mulakan bicara yang dah lama x berceloteh Assalammualaikum , hari ni macam malas nak kerja kerna mood bercuti masih ada lagi uhuhuh lagi2 rabu ni cuti  brday sultan selangor so sambung cutilah hahah bole ker n_n 

Cerita pasal bercuti sekarang memang musim cuti sekolah  pergi aje mana2 pasti ramai orang,orang bercuti bawa anak2, bila musim cuti sekolah bermula 2pekara orang kita suka lakukan bercuti dan menglansungkan perkhwenan  , so hawa tidak ketinggalah untuk bercuti hujung2 tahun ni bak kata orang sambil menyelamat minum air betul2 betul n_n 

Cuti minggu Baru-baru ni kami turun Melaka, Kalau cerita pasal melaka memang ramai yang tahu lagi hawa pun memang orang melaka hahah so memang tak ketinggalan singgah tempat2 yang menarik hati kami ....... malas nak celoteh banyak2 just nak tujuk pic2 comel kami hahaha...



Kami Ontheway nak balik melaka hehehe gerak dari KL kul  hampir2 12pm 
Kali ni kerata kami  simpanan so bawa Van 1family bole naik ,  kita snap dulu peace ^__^v abaikan orang2 dibelakang semua ketengah membuta hahaha


Sampai melaka dekat2 kul 4.30pm uhuhuhu perut memang lapar gila so kitaorang cari kedai2 yang menariklah ....Tu dia restoran Asam Pedas Pak Man kat melaka betul2 tapi jalan selekoh nak ke bandar hilir , menjadi tarikkan jalan-jalan cari makan sampai gak hawa ke gerai dia , memang ramai gila orang makan,makanan dia memang terbaik ... Menu yang ada kuih  tradisional 3Biji RM1.00 murahkan Kalau Masak Asam Berbagai ikan 1Set RM 6.00+ Ada (Ikan seketul,nasi,telor asing) , Macam-macam ada , ,Makanan Yang kita orang order 6Set Masak Asam lain2 jenis ikan , 3set Nasi Ayam , Air dan lain-lain Anggaran RM70.00 heheh ... tapi memang sedap gila korang gi kul 5pm pun kedai tu sty ada lagi masak asam pedas ....n_n.....terbaik...
So Perut sudah kenyang kita pusing2 melaka lol hahah...

P.I.C ni yang dapat snap yang lain semua dah kena bedal hahah


 Naik Taming Sari Sekali lagi lar dulu naik Masa hamani baby  hihih nasib time tu baby free ...ticket kali ni sangat berbaloi berbanding dulu DewasaRM25.00, KanakRM10.00 , 
SEKARANG sudah turun HargaDewasaRM10.00,KanakRM5.00 so sangat berbaloi terbaik ...


Berkesempatan Naik Beca jugak dulu tak berkesempatan hahah , Harga ticket pun dah turun Dulu  Dewasa RM25.00,KanakRM10.00 SEKARANG sudah turun harga Kira Beca 1Beca RM25.00 Bole naik 3Orang @ 4Orang Hihihi so kami muat 3Orang aje , layan jugak yang best tu dia pasang speaker kuat2 tak bole blah hahahah ...apa pun thanks yeaa abg beca bawa kami pusing2 , tak payah susah nak berjalan setiap tempat abang beca tu berhenti n_n...

Note : Terima kasih Kerajaan Melaka turunkan Harga ticket hehehhe



Tu dia mommy Hamani yang comel hahahahahahhahaha.......... memang suka posing kekekeke jangan marah yeaaaa peace ^_^v.... time ni hamani mengamuk dia nak main kemera hahah tu muka macam marah aje ...

Oke Selesai Jalan  Pusing-Pusing Melaka pastu Masuk Shoping Mall Markota Parade macam2 lagi kami terjah  SO sampai tak larat nak berjalan uhuhuhuhuh

berbalik ke tujuan sebenar balik Melaka heheehhe n_n...

Tujuan sebenar kami balik melaka ada sepupu khwen so sebab dah sekali jalan tu yang singgah menyinggah yang kelakarnya singgah punya pasal alih2 sampai ke malam uhuhuh  paling kelakar time ontheway nk ke rumah mak teh air moleh kami tersesat  heheheh , tulah puncanya kalau dah malam memang x nampak simpang @ lorong lagi2 bukan selalu turun memang tak ingat jalanlah , dah 1hal nk kena cari jalan tengok MAP pun macam salah aje hahah so dengan tak malu taya orang alih2 orang tu bawa kitaorang  ke rumah mak teh heheheh selamat sampai Akhirnya ...

Malam Tu Puya aturcara Majlis Doa selamat , alhamdulilah selesai dan sempat  hadirkan diri walaupun kepenatan n_n ...yang penting malam tu puya menu bubur durian cecah roti & Kari Ayam, putu piring , Sup Gear Box  ,  fuhhh  memang terangkat hahaha makanan yang sangat menarik dan luar biasa ...Menu yang simple tapi menyelerakan hehehehe...


So malam tu kami menginap rumah Adikberadik akak ipar hawa sangat selese Lagi2 owner dia takada so buat macam rumah sendirilah hehehe n_n ....kira macam homestaylah untuk sepupu dari jauh datang ....



 Tu dia rumah penginapan kami lepak malam tu , plan malam tu nak gi klebang alih2 tak jadi nak tahu kenapa hahaha kisahnya persimpangan lorong nak masuk ke rumah ni ada kubur lama hahahah terus masing2 cancel nak kuar lagi time tu dah dekat kul 12malam , nak masuk ke rumah ni puya lah jauh dalam hutan hahahah terus xjadi lepak klebang uhuhuhu...
P.I.C tu waktu pagi masing dok main kat luar , dengan tak mandi depa2 sejuk gila cuaca pagi tu n_n ....



Ah'a tu dia pengantin yang selamat dilansungkan 4penganti yang baju peach tu abang , yang baju kuning adik
 alhamdulilah selesai dan selamat semua majlis berjalan lancar ... kami sekeluarga doakan Asyrat dan pasangan serta Azzuddin dan Pasang Berbahagia amin ....
Pesanan Dari sepupu Awak ni : Buat Asyrat dan Azzuddin Cepat dapat baby yeaa heheh ..



P.I.C waktu menunggu pengantin at air molek 
Pic tgh tu dengan akak kesayang ku yang banyak menolong aku time kesusahan sayang akak ketat2 (haha bole plk melalut ke situ) peace n_nV
P.I.C bawa dengan en.suami ku lah hahaha 

Selesai Majlis Perkhwenan Kami pun gerak balik KL 
Tapi kami sempat masuk Taman Buaya    


Apa Best taman Buaya hawa tak pernah masuk sebelum ni so firstime masuk best jugak  Ticket DewasaRM15.00,KanakRM12.00 Kanak semua atas 2thn baru charges...yang ada didalam dah tentu lah Buaya nama pun taman Buaya hihih selain dari Buaya Aada Waterpark free aje mandi sampai lebam , pastu ada bangunan rekaan kecik2 so bole bgambarlah , taman burung , rumah hantu macam2 lagi tak mampu nk snap banyak sgt hahah

P.I.C Hanya kami yang lain sibuk layan anak-anak yang nak mandi waterpark hahahah so kami snap kami2 ajelah hahaha.....

Kereta lambu tu luar taman Buaya Oke 1Kereta lembu RM10.00 Bole naik 6Orang best sesangat hehehe....


Selesai berjalan untuk 2hari Hujung bulan nie  turun lagi Melaka Kita terjah tempat lain pulak hahahah...


Tuesday, November 12, 2013

Rasa-rasa Sama x ......



waduh waduh  hujan macam ni memang sedap kalau makan makanan panas lepas tu dok membuta hahah memang kembanglah badan kalau hari2 macam tu huhuhu....Hari ini x busy sangat sebab bos dari pagi x masuk so layan FB , blog ajelah apa lagi nk buat huhuhu jangan jelous yeaa hahaha...


Nak dijadikan cerita dalam tajuk macam bestkan hahah. memang best pun , kisah dia bermula di sini  cuba  korang tengok muka dalam cermin 



dahh tengok ke hihihi cuba korang taya dalam hati  muka korang ikut muka siapa ibu @ ayah hihiihih
kalau hawa banyak ikut mak tapi perangai ikut ayah hahaha .....



.
.
.
.
.
.
............................ so sekarang nk selidik sikit muka cik.hamani ikut muka siapa erk hihihi
.
.
.
.
.
.
.


Tadaaaa korang rasa cik.hamani ikut muka siapa hihih...pic yang tepi sekali pic en.suami hihihi sama x  muka dorg ...


^___V ......... cewah cewah si kecik mommy  sekarang cik.hamani seusia 1thn10bln alhamdulilah sihat dan bertambah lasak dan cerdik.....

 ........


Monday, October 21, 2013

Amalan Yang Mudah

Assalammualaikum n_n 

Waduh waduh waduh bersesawang blog hawa ni kan  maklum buzy sesangat sampai x sempat nak update cerita ke cerita , kadang - kadang tu idea lansung xada hihihih , oklah hari ni mood baik so kita mulakan karya pertama kita n_O ...sebelum nak mulakan sesuatu pekerja kita mesti tepekan  doa so hari ni hawa nak share doa yang paling ringkas dan mudah semua orang bola amalankan 

Doa apa tu ??

Ha... ni lah doa yang kita baca ketika duduk antara 2 sujud  
ada 8 pekara yang kita selalu minta dari Allah , 




Ramai yang tak tahu makna bacaan doa semasa duduk 2 sujud tu 
( Dulu masa time belajar sembanyang kita main hafal aje , makna pun x tahu ) 
Ok la ni dah tahukan ??? so korang kena bersungguh-sungguh berdoa ye , hawa selalu berdoa ketika langkah dari rumah n_n ....... so korang kena start berdoa khusyuk & tawaduk


selamat beramal bersama n_n 


Monday, August 19, 2013

Aidilfitri 2013 - Majlis Generasi Haji Maarof & Hajah Hitam


Sambungan part Hari Raya k ....


Cerita pasal Raya memang x sudah beraya , lagi2 raya 1bulan n_n k jom Sambung Majlis Terbesar Hari raya yang buat pertama kalinya dilancarkan ceh wahh dah macam majlis VVIP aje hihihi nak dijadikan cerita Majlis ini diadakan oleh pakcik&makcik saudara mummy dikampung SOLOK AIR PAADAS Melaka ...Majlis diadakan semperna Majlis Mengeratkan serta menyatukan Generasi Cucu Cici Haji Maarof & Hajah Hitam Merangkap Nenek&Atok Sebelah Mak so dengan adanya aktiviti seperti ni zaman kanak-kanak aku kembali berputar hihihi alangkah seronoknya zaman muda2 dulu :) tapi semua itu dah berubah ......... jomlah terjah pic gedik dan sporting kami Generasi Cucu-cucu Haji Maarof ...

Inilah Teratak Bonda ku dibesarkan walaupun aku x dibesarkan disini , Tapi  dulu setiap raya pasti Rumah ni menjadi kunjungan saudara Mara dan Anak2 Tapi sekarang lain dari yang lain .....


So aktiviti yang dilancarkan semperna mengeratkan silaturahim antara saudara2

Majlis Kesyukuran dan doa bersama Anak2 , Sepupu,Cucu , Saudara2 ..
Selepas Acara Kesyukuran Seisi Bergambar bersama Family 
Anak-anak Haji Maarof & Hajah Hitam (Dari Kanan :- Pak Shaari,Pak Andak,
Mak Lang(Mak Saya),PakSu , PakTeh ) Arwah MakLong & Pakngah Dalam Kenangan 
 Generas Haji Maarof Dan Hajah Hitam ,Ada sebahagian keluarga x dapat hadir yang ada pun cukup meriahkan Majlis n_n 
Pic Atas sebahagian Family Maklang Iaitu Family Saya n_n  Pakaian Sempoii hahah 
Pic Bawah Sebahagia Family Maklong , Ni semua anak-serta cucu-cucu Maklong  : Merah itu menyelah
Pic Atas Sebahagian Family Pakteh Sereba Hijau Korang yeaa n_o
Pic Bawah Sebahagian Family Paksu Kelabu Gitu .

Sebahagian Family PakAndak  n_o
Pic Family PakShaari Saya xdapat snap sori yeaa saudara2 ku n_n .....kalau ada masuk kan fb yeaa.......

 hihihi Tengok majlis beraya siap ada sukaneka gitu hihihi Aktiviti tiup tepung cari Gula2 Untuk Acara kanak-kanak ..Acara warga emas Baling belon air berpasangan n_n kelakar dah lah datang nk beraya silap2 basah baju x jalan raya nampaknya hihihiihi Cara Ibu masuk benang dalam lubang jarum hahah aku kalah jugak mata rabun memang feal masuk jarum hihihihih n_O.....
Ni acara kaum Ibu rebut kerusi hahaha tak bole bla hihihi tapi seronok aku pun sertai tapi terkeluar lebih awal hahahah n_O ......

Seangkatan Medan DJ Hihihih sapa2 nak nyayi pun bole n_n ....

Fuhhhh letih gila aktiviti Dari Pagi sampai kepetang aktiviti bersukan&makan2 .... seharian dikampung apa pun best .....

Kami pun sempat posing hihihi



Si lOve Mummy  n.......O kelakar dengan telatah hamani asyik nk berjalan dah ler panas terik hmmmm .....


Ok Selesai Majlis Mengeratkan Generasi  Anak & Cucu Haji Maarof&Hajah Hitam 
Saya doakan moga kita semua diberkati serta sentiasa bersepakat  untuk masa yang akan datang ....
Sepakat membawa berkat ....

Moga arwah atok&nenek serta paksaudara,maksaudara kami ditempat digolongan orang2 beriman
amin Al-fatihah .....

Ada Umo yang panjang kita bertemu lagi ..insyallah n.....O 

Assalammualaikum ....





Sunday, August 18, 2013

Aidilfitri 2013


Selamat hari raya u all macam mana raya tahun ni bajet cukup ke @ lepas2 raya aje , walaupun sikit @ banyak yang pasti jangan membazir k .... yang pasti saya dapat bonus raya alhamdulilah setiap tahun xpernah misss thanks Bos ........ lepas abis raya pasti ramai yang sibuk postt pic raya kat facebook or blogger hihih termasuk mummy , tu sudah pasti kegembiraan kongsi bersama yang jauh kita dapat eratkan yang dekat lagi kita bertambah dekatkan n_n .....

oklah cerita pasal raya tahun ni tema kami biru  Turquoise Ramai pulak tahun ni biru hihih xkisahlah bukan nak lawan sapa baju paling cantik atau paling top yang pasti setiap raya pertama semua baju nampak baru dan bersih k n_n ...Raya pertama kami sty di KL sebab mak sendiri & mak mertua dua2 orang tua menetap di KL  lepas aje gi beraya kedua rumah mak kami jalan2 gi beranang Rumah Mak Work Merangkap senior aku hihihi kampung amie Bff en.abah n_n ......plan en.abah x diduga hahaha seronok kampung dia selalu beraya kampung saudara sendiri sekali sekala terjah kampung kawan2..

My Family Love U all Salam Aidilfitri dari kami 
 DiPagi Raya  , malam raya Cik.hamanixberapa sihat tapi alhamdulilah pagi tu dia nampak Ceria n_o 
 at Rumah Kami selepas bersalaman n_n 
Si Comel Mummy saya nak duit raya k 

Beraya diberanang sampai ke petang n_n ..tahun depan ada umo panjang kami datang lagi yeaa


Wednesday, August 14, 2013

PrelaunchX Invitation

prelaunchX Invitation: You're invited to join prelaunchX

Buat bisnes tanpa mengeluarkan 1sen pun modal..cuma sign up saja anda akan dapat $100 dalam akaun anda..




Monday, July 15, 2013

Salam Ramadan 2013



Salam Rindu Buat pembaca blog sudah lama x mengeluarkan ilham yg dah bersawang dalam otak ni alaaa maklum ler buzy sikit Cewah dah macam buka bisner sendiri aje buzy kebenar sampai x bole update kan ...xpelah tutup cerita pasal kerja hawa kalau cerita pasal kerja memang xsudah2 abis kerja tu :) 

Mybe hawa x ketinggalan nak ucapkan SALAM RAMDAN  buat semua baca blog :) 

Hari ni 7 Ramadan so baru ada mood nak update , fuhhh sejak bulan ramadan ni seawal 4pagi dah kena bangun taw bangun mandi , masak & solat .. stail hawa suka masak subuh2  , orang dok tido lagi hawa dah dok bising kat dapur hihihih stail orang lain pulak ada yang suka masak seawal sebelum tido lepas tu bangun panaskan macam tu pun ok gak masa tak terkejar2kan....walau apa cara pun wajib sahur ok :) 
Berbuka pulak ikutkan memang x sempat ler sebabnya kuar office 5.30 tunggu en.abah datang ambik dekat kul 6.00 so memang lewat sampai rumah , nak ambik cik.hamani saya lagi tapi bulan ramadan banyak hikmah dia sabar ajelah ..kalau sempat sampai umah 6.30 so masak mana yang sempat kadang2 beli gak :) nasib en.abah sejenis x kisah makan apa cuma tulah kadang2 cerewet gak hihihh


Saje nak bakar nafsu korang ni hihihih..

jangan terliur ok batal pose :P 


 Time Masak Sahur Sotong Sambal , Sawi Telor , Ayam berempah 
 Sup Ketam jadi kesukaan en.abah  - Tima berbuka sempat gak masak 1 menu 
 Itik panggang , Sawi sos tiram , Omelettle , Sambal Udang 


Menu ni semua ada yang beli & ada yang buat sendiri Pic ni dah lama bersawang dalam heset tu yang upload dapat blog hihhii 

so kalau korang nak try buat cari ler kat intenet macam2 ada  :) 




Oklah cau ...........:) 

tunggu cerita Syawal akan datang pulak 

Tuesday, June 4, 2013

Dari Petang Sampai ke malam ...... PortDickson




Alu Pagi Semua , minggu ni mood nak kerja Kosong Kosong Sebabnya musim cuti sekolah bila tengok orang bercuti hawa pun x ketinggalan nak bercuti gak n_n ..cakap pasal bercuti hawa tiap2 minggu bercuti tapi aktiviti bercuti seperti biasa duduk umah tonton tv , layan anak dan laki asal petang baru berjalan tu pun kalau mood en.abah  ok kalau x duduk umah aje lah layan astro macam2 ada n_n ...So cerita pasal bercuti minggu ni en.abah puya mood secara mengejut balik dari kerja halfday dah terpacak depan pintu tiba terungkap jom mummy gi PD , mummy tergelak wat apa panas2 gi PD hitam kulit kang , en.abah pun suruh siap2 nak xnak gi gak ler walaupun hati ni memang x suka mandi kat PD  hahah ...

so kami tiga beranak gerak dari umah kul 3petang En.abah drive aku dgn hamani biasa ler kalau dah masuk kete hamani pasti melayukan mata dia hihihi n_n ....so aku pun menenami en.abah drive sampai aje sana dekat kul 5petang otak aku tpikir dah petang2 gini ada ke orang mandi lagi2 air pasang pasti tak ramai orang  pasti orang dah balik , salah tanggapan aku rupa2 orang ramai bercuti hmmmmmm masuk PD aje dah jem so alhamdulilah walaupun ramai orang kami dapat gak parking hihihih....

dahhh malas nak celoteh panjang2 jom layaan pic santai kami waktu petang hihihi n_n 

 Hamani baru bangun tido baru aje sampai time ni 
 Dah xsabar nak mandi ler tu cik.hamani saya tu ,bila nampak aje  laut bak kata hamani "aiye aiye aiye " n_n 
 aksi budak x sabar nak ke laut n_n 
 tengok tu ombak kuat petang2 macam ni gi petang lagi best sebenarnya sejuk aje
Petang berganti senja sty ramai lagi orang  
 mummy pun x ketinggalan posing peace n_nV ....tapi mummy x mandi ok heheh
cantik kan suasana matahari terbenam dapat gak tengok sungguh besar ciptaan tuhan 

video
Jom layan video yang dapat di rakam n_n .....nampak tu hamani dgn en.abah hihihi ombak sangat kuat waktu petang tapi memang best gila x panas angin sejuk aje

So malam kami gerak balik nama pun plan x di rancang so sampai sana hotel & resort semua penuh memang tak booking dari awal so x dapat le bermalam di situ hihihih so gerak balik KL malam tu jgak hihihihi n_n ....xpe next plan akan booking awal2 n_n 



Monday, May 20, 2013

Hidup Yang Nyata

Selama ini,

kita sempat mengira bahawa hidup kita baru akan di mulai,

kehidupan yang sesungguhnya ..

namun ternyata selalu ada saja halangannya ...

selalu ada yang harus di bereskan

urusan yang belum diselesaikan

waktu yang harus di jalankan

atau utang yang harus dibayar

setelah itu, barulah HIDUP bisa dimulai

akhirnya ....

barulah Kita sadar bahwa halangan halangan itu sebenarnya justru HIDUP kITA ......

Kesedaraan bermula dari hati ...


p/s : mood santai2 tengahari  :)






Happy Brithday Me & Happy Mother Day n_n


Hari ni baru berkesempatan nak upadate blog selalu biz manjang jer,11.05.2013 hari apa gak2nya hahah ulangan tahun kelahiran saya ler muka ada senyum tunggu detik 12malam pada mulanya dok main-main dengan hamani nak tunggu terkejut dari abah ler kot2nya haha alih2 kami dua beranak bole tertido so sok pagi tu mummy ckp abah dah tak sayang mummy sbb xada ucapan pun hmmmm ....last2 abah cakap yelah mummy tido xingat dunia mana sedar abah cakap hihihiih yeker haha maklum ler hamani puya pasal malam tadi sampai mummy letihan hahah..apa pun thanks abah i love 2 3 4 .... so semperna brithday mummy tak terpikir pun mummy nak potong kek alih2 abah belikan kek tu pun dia wat kejutan kat umah mertua hihihi.. n_n


  Kejutan Dari abah hihihi at umah mertua n_n 

Celebrate Brithday me & happy mother day at umah mak kami...
 saya sama mak & hamani sama mummy , cute je amani berhijab amin hihihi n_n
 Comel mummy n_n

kek kami..selamat hari ibu , buat ibu ku yang tercinta ....



Search This Blog